Last van emoties

We kennen vier basis-emoties: vreugde, verdriet, boosheid en angst. Deze horen bij het leven. Kinderen kunnen last hebben van de emoties die ze ervaren en zich daar geen raad mee weten. Het kan ze overdonderen en beangstigen omdat ze er geen controle over hebben. Ze moeten nog leren om hiermee om te gaan. 

Benoemen, erkennen, herkennen en accepteren van emoties zijn belangrijke stappen in het leerproces. Ouders spelen een essentiële rol hierin. Soms kan het zijn dat het even niet lukt om verder te komen, dat je niet uit een negatieve spiraal raakt. Dan kan ik helpen. Bijvoorbeeld door te onderzoeken wat je kind nodig heeft om meer rust, geduld of acceptatie te voelen. Soms kan het helpen om het probleem juist uit te vergroten. Door in te gaan op wat er allemaal kan gebeuren als het nog erger is, ontstaat vanzelf een stukje relativering. Door kinderen zich te laten verplaatsen in de situatie dat het probleem helemaal is opgelost, worden juist de leer- of ontwikkelpunten helder. Ik kijk naar wat er past bij ieder kind en ga stapsgewijs en oplossingsgericht te werk.

Symptomen van angst bij kinderen

-buikpijn of hoofdpijn
-vervelende gedachten
-piekeren
-angstige situaties uit de weg gaan
-huilen
-prikkelbaar
-opstandig gedrag

 

Symptomen van boosheid bij kinderen

-gevoel van machteloosheid
-schreeuwen
-niet luisteren
-onverschillig
-ruzie maken
-heftig reageren op prikkels
-huilbuien
-woede-uitbarstingen

 

Symptomen van verdriet bij kinderen

-slaapproblemen
-stemmingswisselingen
-afreageren op anderen
-teruggetrokken gedrag
-geen eetlust
-buikpijn of hoofdpijn
-problemen op school
-niet willen praten

 

“Het voorbeeld  met de sneeuwbol was zo duidelijk. Het gevoel zit zo overal om haar heen, maar als je even wacht, dwarrelt het naar beneden. Wij wilden haar handvatten geven om in geval van ‘nood’ te weten dat ze een keus heeft. We zien dat ze vrijer is geworden en beter kan vertellen wat ze voelt. Naar Carmelina gaan, was echt haar ding en ze vond het altijd fijn om te gaan. Een hele veilige en prettige ervaring voor ons allemaal.”

Vader en moeder van T. (6 jaar) uit Tilburg